fredag 31 maj 2019

Dubbelmoralen får ett ansikte...

Löfven till EU parlamentet...
"Han säger sedan att han är stolt över de demonstrationer med miljontals unga som Thunberg har inspirerat till.
– Men en sak i deras budskap får vi aldrig glömma: Det är inte upp till deras generation att lösa klimatkrisen. Det är upp till oss. Här och nu, säger han, och får applåder från kammaren."
Skolstrejkerna är en påminnelse om att klimatarbetet inte kan vänta, menar Stefan Löfven (S). 
– Vi ska jobba stenhårt för att infria deras förväntningar, säger statsministern.

  • Frågan om Arlandas framtid fortsätter att skapa stora sprickor i regeringen.

I ett dokument som Aftonbladet tagit del av planeras nu för totalt fem landningsbanor – fler än vad Europas största flygplats Heathrow har.
– Det är en klimatkatastrofplan enligt Miljöpartiet. De kommer aldrig acceptera detta, säger en källa med insyn.
– Miljöpartiet kommer aldrig att acceptera detta. Regeringen har ju som mål att Sverige ska bli det första fossilfria landet. Många väljer självmant bort flyget. Regeringen måste också följa de klimatpolitiska målen och klimatlagen. Då går det inte att lägga fram ett sådant här förslag, säger en källa med insyn.


  • Preems planer på att bygga ut raffinaderiet på Västkusten har upprört klimatengagerade i hela landet. På fredag kan drivmedelsjätten få klartecken att gå vidare med sina planer – vilket kan leda till en fördubbling av raffinaderiets utsläpp av både svavel- och koldioxid.

I november i fjol fick Preem grönt ljus av Mark- och miljödomstolen. Över hundra personer, främst boende i närområdet, har tillsammans med flera miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen, överklagat domen.

”Fundamentalt fel”

Om Mark- och miljööverdomstolen beslutar att inte ta upp fallet ligger den tidigare fast och bygget får genomföras.
– Något är fundamentalt fel när vi har en klimatlag som säger att våra utsläpp ska vara nere på noll år 2045, och så tillåts en verksamhet som kan bli Sveriges största utsläppskälla, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
  • En svensk myndighet stöttar uppbyggnaden av en enorm rysk fossilgasanläggning – mitt i det naturkänsliga Arktis, rapporterar TV4:s ”Kalla fakta”. 

Enligt kanalen beräknas gasprojektet släppa ut 5,3 miljoner ton koldioxid varje år, en tiondel av vad hela Sverige släpper ut på ett år. 
– Hela projektet är bisarrt, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, till TV4. 


Bildresultat för greta och statsministern träffas


Stefan Löfven (S): Bra att unga lyfter klimatfrågan

 Statsminister Stefan Löfven (S) tycker det är bra att unga tar initiativ för att lyfta klimatfrågan. Samtidigt understryker han att det råder skolplikt i Sverige, men kan strejken arrangeras så det inte stör undervisning så tycker han det är bra.
Löfven svarar även på att 16-åriga Greta Thunberg har sagt att hon tycker att makthavare och politiker inte gör tillräckligt för att bromsa den globala uppvärmningen. Han förstår att de vill se att något händer, så att de kan känna sig trygga.
– Det är därför vi ska ligga på och jobba stenhårt för att möta deras förväntningar, säger han till Aftonbladet.
I dag strejkar elever runt om i hela världen för ett bättre klimat.
Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild. TT

Vad är det jag inte förstår i denna ekvation? 

1 kommentar:

  1. Ja jag och Kjell undrade just över hur Preem kan få tillåtelse att bygga raffinaderiet. För så blir det väl. Helt otroligt. Det är tydligen vi, alla gräsrötter, som ska "fixa" klimatet. All de stora bovarna får gå på i ullstrumporna. Vad ger det för signaler?
    Bra inlägg!
    Kram från Ethel


    SvaraRadera