onsdag 30 januari 2019

Små underbara guldkorn i vardagen...

Jag läste ett inlägg, i klimatklubben, på facebook, det handlade om att sätta guldkant på tillvaron, att unna sig. Jag har upptäckt att jag varit något av en specialist att övertala mig till att vara värd små guldkanter, som en liten prydnadssak, en fin ljuslykta, en läcker blus eller mina verkliga favoriter, handväskor och kuddöverdrag . I januari har jag medvetet bromsat mig för att inte öka på mitt avtryck i klimat och natur. Inte en enda juldekoration på rea efter jul, inte ett enda klädesplagg inför jul och nyår. I stället har jag med kritisk blick gått igenom min vintergarderob, och hittat ganska många blusar och tröjor, som jag aldrig gillat egentligen, inte efter turen till provrummet och lusten att få gå ut med en påse eller flera, för det har ett slags dragningskraft, i alla fall på mig. Jag har ju ingen jättekoll på min ekonomi, ännu, men jag får ett intryck av att jag måste lagt en hel del på små guldkanter, efter mina mått mätt.

Stora eller små guldkanter och boosters, i form av konsumtionsvaror, ger ju ingen varaktig lycka, det behövs hela tiden nya dyrare, vackrare, häftigare varor, som gärna får väcka omgivningens avund.
Många av oss vill gärna bli beundrade, få vara längst upp på Keopspyramiden, visa att de minsann har råd. Varför kämpa så för en materiell status, som fjärmar oss allt mer både från det som ger varaktig glädje och lycka och från våra nära och kära, ifrån det som inte kräver av oss bara ger, från ett liv, som kanske skulle kunna rädda vårt hem, vår planet.

En kopp kaffe på kökstrappan i solnedgången, en doftande rosenbuskes skönhet, ett nakendopp i en ljummen liten tjärn eller på en ensam strand, en promenad i stilla mak i skogen, runt sjön, längs med stranden. Eller kanske ett besök på ett konstgalleri eller ett museum, en yogalektion eller till och med en tur med bussen upp på stan, kan vara läkande om vi bara ger oss tid att sakta in, njuta, reflektera.

Några av mina finaste guldkanter är stunder som inget kostar men som finns kvar i hjärtat och hjälper till att hålla min energibrasa vid liv.




i

1 kommentar: